18 Kasım 2012 Pazar

Minik Kuşum Üç Aylık




Miniğim bugün 3. ayını doldurdu. Ne çabuk geçti zaman bir türlü anlamadım. 17 Ağustos 2012'yi daha dün gibi hatırlıyorum. Gündüz, beslenme, aktivite, uyku periodları, aksam uyku seremonisi derken, her gün elimden tüy gibi uçup gidiverdi. Ve böylece biz de önce lohusalık, sonra ay sonu doktor kontrolleri derken 3. ayı deviriverdik.

Bebeğimizin becerileri günden güne gelişiyor. Ateş kuşumuz artık resmen bizimle iletişime geçiyor. Biz gülerken o da gülüyor; hatta anneannesi yaptığı komiklikler ile ona kahkaha bile attırıyor. Dış dünya da onun için yeterince ilgi çekici. sürekli izliyor; herşeyi, herkesi.. Evdeki siyah avizelerimiz ise onun favorisi; hayran hayran onlara bakıp dururuyor. Meme istediğini bir kafa hareketi ile belli ediyor. Ellerini keşfettiğinden beri ise, onları meme alternatifi olarak kullanmaya başladı. Bir de oyunumuz var onunla; attırmaca :) Ateş sırtüstü yatarken ayaklarının altına vurarak hadi attır oğluş diye onu gaza getiriyoruz. O da, yattığı yerden popuyu kaldırı kaldırıveriyor; tekmeler savuruyor. Bu onun ayrıca kucak isteme şekli aynı zamanda. Malum, bizim oğlan kucakçı ya; gününün yarısı kucakta geçiyor mazallah.

Tüm bunlar bizi hem sevindiren, hem eğlendiren gelişmeler elbette. Anne- baba olmak da biraz böyle birşey işte; miniğim yaptığı kakaya bile seviniyor insan. Velhasıl, normal şartlarda doğmuş ve gelişimi normal bir bebeğin 3. ayının sonunda aşağıdaki becerileri kazanması bekleniyor:

Yüzüstü yatarken başını 90' kaldırabilir.
Konuşmaları diğer seslerden ayırabilir.
İnsan yüzü hala en ilgi çekici nesnedir.
Ellerini daha çok kullanır; tekmelemeyi sever.
45 Dakika'ya kadar dikkatini belli bir şeye odaklayabilir.
Görmesi keskinleşir.
Aile üyelerini tanımaya ve yabancılardan ayırmaya başlar.

Yukarıdaki genellemeler değerlendirilirken, her bebeğin kendine özgü bir gelişim eğrisinin olduğu ve gelişime verdiği tepkilerin zaman ve tür bakımından farklılaşabileceği unutulmamalı. Tüm bu gelişmelerin haftalık periodlarla detaylı açıklamalarını, Glade B. Curtis - Judith Schuler'in "Hafta Hafta Bebeğinizin İlk Yılı" kitabında da bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder